Fendt Bianco Selection 550 SKM vm. 2018

Fendtillä on nyt kaksi neljän viikon reissua Euroopassa takana ja noin 10 000 km vetoa Suomen ajelut mukaan lukien. Ohessa kokemukset vaunusta ja vertailua entiseen vaunuumme, Hobby 540 KMFe:hen (vm. 2014/2015).

Fendt on hieman mallimerkintäeroa (550 vs 540) suurempi kuin Hobby mistä tuleekin ehkä se ainoa Hobbyn pluspuoli. Hobbyssa oli pituuden suhteen 30 cm vähemmän hanskattavaa ja se oli kevyempänä köykäisempi vetää. Fendt on noille keski-Euroopan kinttupoluille ja ahtaimmille leirintäalueille oman mukavuusalueeni ylärajoilla.

Hobby oli hyvä vedettävä eikä siinä ainakaan häviä Fendtille. Fendt kaipaa ehkä hieman lisää aisapainoa ja Fendtissä plussana ajonvakautusjärjestelmä mitä onneksi ei ole vielä tarvinnut testata.

Kantavuudessa mentiin yöstä päivään ja nyt ei enää tarvitse todellakaan olla miettimässä jokaista lastattavaa kiloa.

Hobby: kokonaispaino 1 500 kg, omamassa 1 395 kg, kantavuus 105 kg, pituus 744 cm

Fendt: kokonaispaino 2 000 kg, omamassa 1 448 kg, kantavuus 552 kg, pituus 774 cm

Hobbyssa oli hieman enemmän tilaa keittiön kohdalla mutta toisaalta Fendtissä on aikuisille mitoitetut istuimet molemmin puolin ruokapöytää.

Fendtissä kerrossängyt on aikuisille mitoitettuja Hobbyn lastensänkyihin verrattuna. Tietyllä tapaa tämä kerrossänkymaailma kuvaa iän mukana tulevaa kehitystä muutoinkin: alle kouluikäisille oli kova juttu Hobbyn nallevalot, nyt meidän koululaiset arvostavat lisätilaa sängyissä ja valoissa olevia kahta usb-latauspistettä, toinen kännykälle ja toinen padille.

Fendt 550 SKM – pohja

F pohja

Hobby 540 KMFe – pohja

Hobby pohja

Hobbyn monitoimipaneeli oli nykyaikaisempi kuin Fendtissä mutta käyttöön tällä ei tosin ole mitään vaikutusta.

Kokonaisuutena Fendt pesee Hobbyn selvästi. Kaikki materiaalit ovat jykevämpää ja laatuvaikutelma huomattavasti korkealuokkaisempi. Erot käyvät ilmi vähän joka osa-alueella: ulko-ovi on kuin kassakaapin ovi Hobbyyn verrattuna, etukoppa on jykevämpi, hanoista tulee vettä kunnon paineella jne.

Fendtissä pesualtaan viereinen pystykaappi on erinomaista käyttökelpoista lisätilaa ja toisaalta kerrossänkyjen päässä ollutta kapeaa, ei niin käyttökelpoista kaappia, ei kaipaa lainkaan.

Kerrossänkyjen alla olevalle takatallille on nyt toisen kesän jälkeen löytynyt käyttöä kenkätelineiden, pöytätuulettimen ja vastaavien kevyiden tavaroiden säilytykseen. Parisängyn alapuolinen tila on ollut koko ajan tehokäytössä ja oikeasti hyödynnettävissä, kun sinne on ulkopuolelta isokokoinen luukku.

Oleellinen muutos oli lämmitysjärjestelmän vaihtuminen Aldesta Trumaan. Meidän käyttö on puhtaasti kesäkäyttöä, 4 kesän kokemuksilla yleensä aina lämpimissä olosuhteissa. Fendtissäkin tuli käytettyä lattialämmitystä muutaman kerran ja se on ehdoton varustus silloin kun sille on tarvetta. Ilmastointilaitteessa Truma Comfort Aventassa on lämmitystoiminto eli nukkumaan mennessä ollut jäähdytystarve voi muuttua aamuyöstä lämmitystarpeeksi. Trumaa ei tullut muuta kuin koekäytettiin esittelyn yhteydessä ja se toimii siis vain kaasulla. Lämminvesiboilerikin löytyi toisen kevään testireissun yhteydessä. Alun perin luulimme, että sitä ei ole. Tosin eipä tuolle ole mitään käyttöä ollut.

Edit: Truman käyttö jäi koekäyttöön kotipihassa kun ei tullut tehtyä yhtään syysreissua. Truma vaikutti tehokkaalta ja varsin hiljaiselta. Toki Alde oli täysin äänetön.

Hobby oli erittäin aisapainoinen mihin vaikutti se, että akku oli aivan keulassa ja ilmastointilaite oli asennettu parisängyn yläpuolisen kattoikkunan paikalle. Fendtissä akku on etummaisen ruokapöydän alla ja ilmastointilaite keskellä vaunua. Kaikki kolme kattoikkunaa ovat jäljellä mikä tekee yhdessä vaaleamman värimaailman kanssa Fendtin huomattavasti valoisammaksi ja viilennys jakaantuu vaunuun tasaisemmin kuin Hobbyssa.

Truman ilmastointi toimii vähintään yhtä hyvin kuin mitä Dometicin Freshjet. Ja ilman Dometicin ominaisuuteen kuulunutta kondensointiongelmaa kuumissa olosuhteissa.

Truma Mover XT on sama kuin mitä Hobbyssa oli eli erinomaiseksi todettu.

Etukatokseksi päivittyi Isabella Sun Shine Plus CarbonX putkilla ja etuseinillä varustettua. Edelliseen Isabellan Capri Coal telttaan verrattuna tuo on nopeampi ja helpompi pystyttää. CarbonX putket ovat huomattavasti kevyemmät kuin aiemman teltan perinteiset Zinox-putket.

Parannettavaa ja lisävarusteltavaa?

Ainoa havaittu vika/fiba Fendtissä on jatkettavat ruokailupöydän pystyputken kiinnitys. Putki on joko vääränkokoinen tai todennäköisemmin kiinnitetty väärään kohtaan ja pöytä ei ole vaakasuorassa. Korjauksena täytyy putki joko lyhentää tai kiinnittää pöytälevyn pohjaan nykyisen jatkorungon sijaan. Jatkettava pöytä on lisävarusteista muutoinkin ainoa turha. Funktio ei ole oikein auennut.

Edit: Lyhensin pystyputken itse. Simppeli homma eikä tarvinnut rautasahaa monimutkaisempaa työvälinettä ja työ oli puolessa tunnissa tehty. 

Eka reissu mentiin nyt ilman telkkaria. Vaunuun tullaan kyllä asentamaan antenni ja tv-teline. Sijoitus todennäköisesti parisängyn puolelle.

Edit: Telkkari asennettiin makuuhuoneen puolelle ja tämä edellytti tietty tuon antennin ja telineen. 

Keskuspölynimuri lähti jo tilaukseen ja asennetaan takimmaisen ruokailuryhmän istuimen alle.

Edit: Dometicin asennus meni näin toisella kerralla jo rutiinilla. Imurille piti asentaa uusi pistorasia istuimen alle. 

Sänkyihin hommataan päiväpeitot ja sisutustyynyt.

Edit: Teetetty mittojen mukaan Eurokankaassa keväällä 2019

Telttapistorasia olisi hyvä mutta täytyy selvittää minkälainen homma se olisi jälkiasentaa.

Edit: Asennettiin eikä ollut kovin kummoinen tai kallis tehdä näin jälkiasennuksenakaan. 

Fendtin korkeampi maavara toi tarpeen irtonaisille lisäpalikoille tassujen alle. Asia mitä ”maha maassa” olleen Hobbyn kanssa ei tarvittu kertaakaan.

Edit: Ostettu Motonetista muoviset korokepalat 

Kokonaisuutena on fiilis, että nyt on vaunu pitkäksi aikaa 🙂

Toivottavasti ensivaikutelma kantaa ja edessä on jatkossakin huolettomia reissuja ja kilometrejä.

Edit: Havaitut viat

Jääkaapin ovi ottaa ajoittain kiinni viereiseen kalustelevyyn. Oletettavasti jääkaapin ovi on hieman kiero? Samoin jääkapin valo palaa ajoittain kirkkaasti ja välillä taas ei.

Edit 2021: Valo vaihdettu viime vuonna takuuseen ja jääkaapin oven ongelma ratkennut mystisesti itsestään. 

Vuoden 2020 huollossa etukopan lukon toiminta tarkastettu korjattu takuuseen. 

PS. Kesällä 2018 Travemündessa tuli laivaan pääsyä odotettaessa juteltua saksalaisen pariskunnan kanssa joilla oli myös Fendt. Heidän sanoin Fendtiä pidetään Saksassa parhaana merkkinä. Ja onhan Fendt voittanutkin useana vuonna peräkkäin parhaan asiakastyytyväisyyden palkinnon. Hobbyn osalta Saksassa on kuulemma sanonta ”Osta Hobby niin saat hobbyn”. Toki todettiin että Hobby myy niin Saksassa kuin Suomessa tosin hyvin ja hinnaltaan erittäin kilpailukykyinen.

F5

F1

F4

F2

19.7.2018 / MR editoitu viimeksi 20.7.2021