Roadracing

Kilpurin hankkimisen jälkeen oli selvää että harjoittelun lisäksi oli päästävä kisaamaan. Ratatouhu eli tietyntyyppistä kulta-aikaa vuosina 2011 ja 2012. Harrastajamäärät olivat kasvaneet ja muutaman vuoden toiminnassa olleessa jokamiesluokassa eli YCC:ssä osallistujia riitti A- ja B-lähtöihin saakka. Perusratatapahtumien lisäksi MP-Tuki ry järjesti erillisiä rata-ajokoulutuksia joissa kouluttajina oli Suomen parhaimmistoa Vesa Kalliota myöten.

Omaan tuttuun tyyliini suhtauduin ratailuun perusteellisesti ja tavoitteellisesti. Talven 2011 aikana edellisenä syksynä ostettu kalusto huollatettiin täysin ja rata-ajon teoriaan tutustuin kirjallisuuden ja videoiden avulla. Noissa rata-ajokoulutuksissakin tuli käytyä Alastarossa ja Motoparkissa. Kisalisenssin suoritin heti keväällä 2011 Kemorassa.

Kisaneitsyys tuli menetettyä 2011 Alastarossa. Luokkana oli YCC joka ajettiin kaikkien muiden luokkien kanssa yhdenveroisena Scandinavian Openin yhteydessä. Aika-ajossa lievää suurempaa yliyrittämistä tuloksena kahdet lipat… Ekat Las Palmasin hitaassa mutkassa josta matka jatkui. Toiset olikin sitten nopeassa oikeassa jossa etunen alta nopeuden ollessa +130 kmh ukon ja mopon heittäessä kuperkeikkaa.

Kisa oli onneksi vasta seuraavana päivän ja mopo saatiin parsittua viivalle, kiitos apuun tulleen Kari Vehniäisen.

R1 kippauksen jäljiltä ja parsittuna

R1 kippauksen jäljiltä ja parsittuna

Kippauksista huolimatta aika-ajossa tuloksena oli 5. lähtöruutu 33 kuskin joukossa. Kisassa umpisurkea lähtö ja oman haasteen ajamiseen toi se, että shifteri ei toiminut edellisen päivän kaadon jäljiltä. Lopputuloksena 13. sija mutta samalla ekat pisteet.

Kausi jatkui heinäkuussa ajetussa Alastaron kerhokisassa. Aika-ajossa sijoitus 2. ruutuun. Lähtökin meni keskimääräistä paremmin ja olen hetken jopa ykkösenä. Ongelmat alkoivat kolmosmutkassa jossa lähtöviivalla luistattamisesta kettuuntunut kytki päätti vetästä takasen lukkoon alaspäin vaihdettaessa. Seurauksena rodeot ja porukkaa lappoi ohitse. Lopputuloksena 10. sija mikä oli odotuksiin nähden pettymys.

Alastaron kerhokisa 2011, todistetusti hetki ykkösenä

Alastaron kerhokisa 2011, todistetusti hetki ykkösenä

Kisakausi päättyi syyskuun kerhokisaan Motoparkissa. Ennen kisapäivää oli rata-ajokurssi ja treenit joihin tuli molempiin osallistuttua. Treeneissä kilpakumppanilla meni lähtösuoran kiihdytyksessä välivapaalle seurauksena äkillinen ja ennalta-arvaamaton vauhdin hyytyminen. En ehtinyt kissaa sanoa ja etunen kaverin takaseen ja sitten oltiinkin turvallaan. Pientä rupea mopon kylkeen ja jarrukahvaremppa edessä.

Aika-ajo ajettiin slickseillä 100 % ilmankosteudessa osittain kostealla radalla. Aika riitti paalulle mutta valitettavasti vain B lähdön paalulle. Kisassa R1:stä poiki kakkosen ratas mikä hankaloitti ajamista ja lopputuloksena B-lähdön 4. sija.

R1 meni talveksi Motovillelle läpi käytäväksi. Vaihtoon meni suurin osa vaihteiston rattaista, kytkin ja kone laakeroitiin uusiksi. Lasku oli muistin mukaan 2,5 k€. RR on hauska ja edullinen harrastus…

R1 "talvihuollossa" Motovillellä

R1 ”talvihuollossa” Motovillellä

Kauden 2011 aikana oli alkanut ärsyttämään omat liikakilot ja heikohko kunto. Syksyllä alkoi kuntoilu ja elämäntaparemontti. Armeijan jälkeen liikkuminen oli ollut hyvin satunnaista, olematonta. Salikortti ja muutama PT-tunti. Puolessa vuodessa rapakunnosta siihen että

  • 6 kk päästä meni jo 4 tunnin spinning/crossing maraton sessio kevyesti
  • Pukukoko tippui 54 -> 50
  • Paino tippui reilut 10 kg
  • Rasvat aleni  23 % -> 12 %.
  • Kesän 2012 lopussa Vierumäellä firman tyky-päivillä kuntotestissä kaikki lukemat olivatkin sitten vihreällä. Hapenottokyky oli lukemassa 67 ml/kg/min mikä vastaa kai jo jonkun sortin urheilijan lukemaa 🙂
Treeniä Alastarolla 2012

Treeniä Alastarolla 2012

Kisakausi 2012 korkattiin perinteisesti Alastaron skanuissa. Aika-ajoissa 5. sija omalla ennätyksellä. Juuri ennen kisaa sade kasteli radan mutta aurinko kuivasi sitä nopeasti. Armotonta lottoamista millä renkailla lähdetään luistelemaan. Oma valinta oli konservatiivinen eli sateiset alle. Oikea valinta olisi ollut sateinen eteen ja sliksi taakse. Sateiset alkoivat sulamaan lähes kuivalla radalla alle. Ja koska märällä radalla ajamisesta omat kokemukset rajoittuivat pariin treeniin oli ajaminen aika varman päälle touhua. Lopputuloksena 10. sija.

Alastaro 2012, YCC

Alastaro 2012, YCC

Seuraava kisa oli Endurace Motoparkissa joka ajettiin kolmen hengen joukkuekisana. Homma oli enemmän fiilistelyä kuin tosissaan ajamista. Tosin itselle leikkimielinen kisa on suhteellinen käsite…

Ihan kärjessä ei meidän tiimi lopputuloksissa ollut. Lähtö tuli ryssittyä tälläkin kertaa. Mopo ei jostain syystä suostunut käynnistymään ekasta laakista. Meidän tiimin aloittajana pääsin liikkeelle vasta toiseksi viimeisenä. Siitä sen verran kiukkua että ekassa setissä oma enkka 1:33.2 ja ensimmäiseen ajajan vaihtoon tulin jo sijalla 6.

Motopark 2012, Endurancen lähtö joka ei mennyt ihan nappiin...

Motopark 2012, Endurancen lähtö joka ei mennyt ihan nappiin…

Seuraava kisa oli jälleen Alastarossa järjestetty kerhokisa. Aika-ajossa napsahti paalupaikka. Eka lähtökin onnistui hyvin enkä tippunut kuin kakkoseksi. Kisa keskeytettiin kaatojen takia parin kierroksen jälkeen. Uusintalähdössä startti onnistui kerrankin nappiin ja sain pidettyä piikkipaikan. Koko kisa jäniksenä jännittäen tuleeko joku ohi, ei tullut ja lopputuloksena 1. sija. Kisan nopein kierros jäi kakkoselle muutaman sadasosan erolla. Kisassa tuli ajettua omat enkat 1:24.02 eli kaksnelosen alitus jäi yhtä pienestä kiinni. Potentiaalia tuohon oli koska Racechronon optimisektoriaikojen mukainen aika oli 1:23,5.

Ja vaikka tuo kisa olikin ”vain” kerhokisa niin mukana oli Superbike B:n kuskeja. Esim. tuo kisassa kakkoseksi jäänyt ei ollut ihan kädetön vaan voitti seuraavana vuonna Alastaron Superbike B:n lähdön.

Ajamassa siihen uran ekaan voittoon Alastarolla.

Ajamassa siihen uran ekaan voittoon Alastarolla.

Linkit eläviin kuviin:

Torniaisen takakameran takana ekassa lähdössä punalippuihin saakka.

Kirjavaisen etukamerasta. Ekan lähdön jälkeen edessä tokana punalippuhin saakka. Tokan lähdön jälkeen ekana edessä kunnes Torniainen tulee Kirjavaisesta ohi.

Ja oman kameran ylivalottunutta klippiä tokasta lähdöstä. Nopeus yms data Racechronosta eli todellista.

Jo ennen tuota kisaa olin päättänyt, että ratailut oli sitten tässä. Kalusto meni kisan jälkeen myyntiin ja ostaja löytyikin muutamassa päivässä. Ajallinen ja taloudellinen panostus oli alkanut tuntua kohtuuttomalta vaikka itse ajaminen olikin kivaa.

Koskaan ei pidä sanoa ettei enää koskaan. Mutta todennäköisesti tuo touhu oli lopullisesti tuossa vaikka silloin tällöin havahdunkin siihen että huomaan tekeväni mielikuvaharjoittelua Alastarolla…

Parhaiksi ajoiksi jäivät:

Ahvenisto 1:31,2 (2011 / katugixxerillä)

Alastaro 1:24,0   (2012 / R1)

Kemora 1:15,4     (2012 / R1)

Motopark 1:33,2 (2012 / R1)

Alastaro 2012

Alastaro 2012

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s