Northerntour 2020

Piti tulla Eurotour 2020, mutta eipä tullut, kiitos koronan 😦

Kesälle 2020 oli ollut hyvissä ajoin valmiina reissusuunnitelma missä kohteena olisi ollut tällä kertaa Ranska ja osin myös Espanja.

Koska etätöiden ja -koulun takia aikaa oltiin vietetty jo koko kevät mökillä, jonnekin oli halu lähteä reissuun vaunun kanssa. Ensin pläninä oli puhdas Suomitour 2020 mikä kuitenkin laajeni rajojen aukeamisen jälkeen käyntiin Norjan puolella eli Northerntouriksi. Nyt tehdyn reissun tarkempaan suunnitteluun ei ollut suurempaa motivaatiota ja alussa oli fiilis, että ollaan lähdössä muutenkin vähän soitellen sotaan.

11.7.2020 Vantaa – Vaalimaa (182 km) 

Jonkinlaisen reissuhahmotelman kautta päädyttiin etenemään etelästä pohjoiseen idän kautta ja eka rasti oli Vaalimaalla. Talven aikana oli tullut kuunneltua useampi sota-aiheinen kirja ja tähän liittyvät nähtävyydet kiinnostivat. Vaalimaalla ei tarvinnut leirintäalueita arpoa vaan eka yö vietettiin Vaalimaa Campingissä.

Vaalimaa Camping 

 • Perusasiat kunnossa
 • Ystävällinen palvelu
 • Paikat meren rannassa
 • Askeettiset mutta siistit saniteettitilat
 • Ei todellakaan ollut ruuhkaa (minkä verran olisi itänaapureita ilman koronaa?)

Täältä käsin kävimme tutustumassa kahteen museoon, joista ensimmäinen oli Bunkkerimuseo.

Museo koostuu sisä – ja ulkonäyttelyistä. Sisätiloissa on mahdollista katsoa DVD, missä on kerrottu kattavasti Salpalinjan historiasta.

Salpalinja-museo

Bunkkerimuseo

Salpalinja-museo

Bunkkerimuseo

Pappatunturit ajelemassa

Pappatunturit ajelemassa

Toinen museo oli lyhyen ajomatkan päässä ollut Salpalinjamuseo missä osallistuimme opastetulle kierrokselle. Kierrokseen toi pientä haastetta se, että sisätiloihin piti mennä perheryhmittäin ja opas joutui kertomaan selostukset ulkona.

Molemmat museot ovat vierailunarvoisia, jos sotahistoria vain vähänkään kiinnostaa.

Bunkkerimuseo

Salpalinjamuseo – opastettu kierros alkamassa

Bunkkerimuseo

Salpalinjamuseo – tähystystorni

Bunkkerimuseo - panssarivaunu

Salpalinjamuseo – panssarivaunu

12.7.2020 Vaalimaa – Ruokkee (204 km)

Seuraava stoppi oli Ruokkeen lomakylässä mikä valikoitui alueeksi sijaintinsa ja pikkusysteriltä saatujen suositusten ansioista. Ruokkeella vietettiinkin peräti kolme yötä.

Ruokkeen lomakylä

Ruokkeen lomakylä

Ruokkeen lomakylän uimaranta

Ruokkeen lomakylän uimaranta

Ruokkeen lomakylä 

 • Hyvä palvelu ja palvelut
 • Hyvä hiekkaranta
 • Ravintolassa erinomainen ruoka
 • Plussaa lisäpalveluista kuten minigolfista
 • Kokonaisuutena viihtyisä alue vaikka melko paljon kausipaikkalaisia

Ruokkeelta tehtiin ensimmäinen päiväretki äitini kotipaikalle Kaustajärvelle, entiseen mummolaan missä itsekin tuli lapsena vietettyä kesiä. Ja opeteltua joessa uimaan. Kaustajärvi sijaitsee aivan itärajan tuntumassa. Nykyään liikkuminen on sallittua ilman erillisiä lupia, toisin kuin ennen muinoin.

Toinen päiväretki suuntautui Savonlinnaan, Kerimäelle ja toisen mummolani maisemiin Pistalaan.

Savonlinnassa kävimme visiitillä Olavinlinnassa. Muitakin tutustujia oli liikenteessä joten otimme vierailukierroksen opastuksen ruotsiksi millä vältyimme tunnin odotukselta. Eihän tuo ihan keski-Euroopan linnoja vastaa mutta käymisenarvoinen kohde kuitenkin.

Olavinlinna

Olavinlinna

Kerimäellä tuli käytyä kirkossa sekä hautausmaalla isovanhempieni haudoilla. Ukkivainaa on aikanaan ollut kirkon peruskorjaustöissä mukana.

Kerimäen kirkko

Kerimäen kirkko

Kerimäen kirkko

Kerimäen kirkko

Kerimäen kirkko

Kerimäen kirkko

15.7.2020 Ruokkee – Liperinsalo 

Kaustajärven ja Savonlinnan vierailuilla oltiin jo hoidettu rästissä olleita sukulointeja. Matka jatkui Liperinsaloon serkun mökille missä vietettiin, toki vaunussa, kaksi yötä.

Serkun mökillä Liperinsalossa

Serkun mökillä Liperinsalossa

Päiväreissuna käytiin tutustumassa Valamon luostariin. Opastetun kierroksen opas oli erinomainen ja kaupassa totesimme, että onnistuuhan se viinimatkailu täällä Suomessakin. Mukaan tarttui viisi pulloa. Saapa nähdä minkälaisia ovat.

Valamon luostari

Valamon luostari

Valamon luostari

Valamon luostari – viinimyymälä

Paluumatkalla kävimme jätskillä Varistaipaleen kanavalla mikä on pudotuskorkeudeltaan Suomen suurin ja maan ainoa nelisulkuinen kanava.

Varistaipaleen kanava

Varistaipaleen kanava

Varistaipaleen kanava

Varistaipaleen kanava

Ilta vietettiin toisen kaverin mökillä Liperissä saunoen.

Kaverin mökillä Liperinsalossa

Lapset vesileikeissä

Lapset pääsivät kalaan keskenään ja esikoinen nappasi elämänsä ekan kalan virvelillä.

Kalansaalis

Kalansaalis

17.7.2020 Liperinsalo – Koli (102 km) 

Kolin suunnalla valitsimme alueeksi Koli Freetimen koska se oli saanut positiivista palautetta ja muut vaihtoehdot eivät niinkään.

Koli Freetime

 • Pienehkö ja sympaattinen alue
 • Ystävällinen palvelu
 • Peruspalvelut toimivat
 • Ihan hienot maisemat

Mediassa oli kirjoiteltu kotimaan matkailun buumista ja siitä, että Kolillakin on ollut tungosta. Porukkaa oli toki liikenteessä mutta auton sai melko lähelle parkkiin eikä poluilla ollut ruuhkaa. Hienot on Kolin maisemat ja kelitkin oli vielä tässä vaiheessa kohdillaan.

Koli

Koli

18.7.2020 Koli – Vuokatti (275 km) 

Seuraava varsinainen määränpää oli Ruka mutta siirtymä päätettiin jakaa kahtia. Vuokatti oli sopivasti puolessa välissä eli sinne siis. Leirintäalueena meille ensimmäistä kertaa SFC alue eli Kattivankkuri. Vastaanotto oli ystävällinen, alue tasokas ja jäsenhinta mielestäni jopa halpa.

Muksut pääsi täällä uimaan. Muuna ajanvietteenä kävimme kylällä pitsalla ja kävelemässä.

SFC Kattivankkuri

SFC Kattivankkuri

SFC Kattivankkuri

SFC Kattivankkuri

19.7.2020 Vuokatti – Ruka (424 km)

Rukalla oli nuorimmaisen kummien mökki missä olivat lomalla joten hoitui tämäkin tapaaminen sopivasti tällä reissulla. Leirintä tapahtui Iisakki Villagessa.

Iisakki Village

Iisakki Village

Iisakki Village

 • kohtuullisen ahtaat paikat metsämaastossa (missä riitti hyttysiä)
 • peruspalvelut ihan jees

Matkalla Rukalle tulikin jo sitten poroja vastaan. Melko hönöjä otuksia mitkä ei liikenteestä pahemmin hätkähdä. Ladattu Porokello apps varoitti osasta ja osasta ei.

Matkalla Rukalle

Matkalla Rukalle

Rukalla piti tietty päästä testaamaan kesäkelkkarata. Tuo on tullut aikanaan laskettua itsekin lapsena. Ja vauhdinhurman päätti nytkin se, että eteen sattui se hidas jarruttelija jonka sai kiinni…

Rukan kesäkelkkarata

Rukan kesäkelkkarata

Rukan kesäkelkkarata

Rukan kesäkelkkarata

Hönö eli poro

Hönö eli poro

20.7.2020 Ruka – Inari (258 km) 

Norjan osuutta suunnitellessa oli oikeastaan kaksi päärastia mielessä: Nordkapp eli pohjoisin paikka mihin pääsee ja Lofootit. Suomi on pitkä maa siihen lisänä Nordkapp tiesi, että kilsoja tulee reilusti.

Valitettavasti tässä vaiheessa sää muuttuikin sitten umpisurkeaksi. Tätä ennen kelit olivat olleet hyvät ja reissu oli odotusarvoihin nähden selvästi plussan puolella.

Inarissa yövyimme Ukonjärven leirintäalueella.

Ukonjärvi Camping 

 • Leiripaikat metsämaisemissa
 • Saniteettitilat ovat aika patinoituneet
 • Ystävällinen palvelu ja myös se isännän sakemanni oli ystävällinen 🙂
Ukonjärvi

Ukonjärvi

Ukonjärvi

Ukonjärvi

21.7.2020 Inari – Russenes (237 km) 

Nordkappissa on ainakin pari leirintäaluetta mutta me valitsimme noin 120 km päässä ennen sitä olevan alueen, ACSI-alue Olderfjor Turistsenterin.

Olderfjord Turistsenter

Olderfjord Turistsenter

Olderfjord Camping 

 • melko askeettinen ja karu alue
 • ystävällinen vastaanotto ja selvisi ihan suomenkielellä
 • saniteettitilat sisältä remontoitu (tosin viemäri ei oikein vetänyt)

Tältä kämppäriltä tuli siis Nordkappiin matkaa reilu 120 km. Tuon pätkän olisi joutunut ajamaan edes-takaisin jos olisi mennyt Nordkapin lertsoille yöksi.

Nordkapp on varmaan useamman ”kerran elämässä listalla” ja siellä kannattaa ehdottomasti käydä. Hyvässä kelissä varmasti hienot maisemat. Meillä keli oli hernerokkasumua ja sateista eli mitään maisemia ei tarvinnut ihailla. Itse otimme maksulliset museoliput ja tuo visiitti oli hintansa arvoinen.

Nordkapp

Nordkapp

Nordkapp

Nordkapp

Nordkapp - kappelista

Nordkapp – kappelista

Nordkapp

Nordkapp – näkyvyys aika nollissa

22.7.2020 Russenes – Skibotn (374km) 

Nokka kohti luodetta ja matka jatkui. Keli eikä tulevien päivien sääennuste luvannut mitään positiivista. Matka taitettiin sumussa ja sateessa. Mitään maisemia ei tosiaan tarvinnut ihailla.

Samalla alkoi hahmottua, että vastaavasti myös Norjassa on kotimaan matkailu suosiossa. Porukkaa oli paljon liikenteessä, norjalaisten lisäksi myös suomalaisia.

Alkuperäinen tarkoitus oli jäädä Olderelv Campingiin kahdeksi yöksi ja käydä sieltä käsin päiväselti veturilla Tromssassa minkä jälkeen matka olisi jatkunut Lofooteille. Paikka saatiin kuitenkin vain yhdeksi yöksi. Samalla alkoi tulla informaatiota, että Lofooteilla tungos ei ainakaan vähenisi. Tämä yhdistettynä paskan sään aiheuttamaan mollivoittoiseen mielialaan ja pitkiin ajopäiviin katkaisi henkisen selkärangan ja päätimme suunnata takaisin Suomeen.

Olderelv Camping 

 • tasokas alue hyvällä infralla
 • ystävällinen palvelu
 • hienot maisemat (jos ne sumulta näkee)
Olderelv Camping

Olderelv Camping

23.7.2020 Skibotn – Rovaniemi (476 km) 

Reititimme itsemme seuraavaksi Rovaniemelle. Matka joutui reippaasti, tie oli koko matkan erittäin hyvää. Rovaniemellä kämppäriksi Ounaskoski Camping. 

Ounaskoski Camping

Ounaskoski Camping

Ounaskoski Camping

 • Erinomainen sijainti keskustassa ja joen rannassa
 • Respassa ei mitään asiakaspalvelun kukkasia
 • Tiloissa vahvasti jo ajanpatinaa
 • Sateella osa paikoista (kuten meillä) tulvii
 • Tasoonsa nähden erittäin kallis

Alla oleva kuva kiteyttää sen hetkisen fiiliksen…

Ja tuli luvattua, että jos kesällä 2021 korona ei jostain syystä mahdollista reissua keski-Eurooppaan, niin silloin tulee vaunun kanssa välivuosi ja jäädään mökille. Tällä reissulla oli satanut reilusti enemmän kuin edellisten viiden kesän euroreissuilla yhteensä. Hyvällä kelillä on uskomaton merkitys mielialaan.

Ounaskoski Camping

Ounaskoski Camping

Ennen seuraavan päivän lähtöä kävimme Napapiirin Joulupukin Pajakylässä. Paikka on jo melko elähtänyt ja tytöilläkin usko pukkiin loppu jo vuosi sitten. Paras osuus oli porojen tapaaminen ja viisastuipa tuota itsekin noihin liittyen tällä rastilla.

Joulupukin Pajakylä

Joulupukin Pajakylä

24.7.2020 Rovaniemi – Oulu (222 km) 

No tarkalleen ottaen emme päätyneet ihan Ouluun koska valitsimme SFC Rantasarkan leirintäalueeksi.

SFC Rantasarka

 • Toinen positiivinen SFC-aluekokemus.
 • Miellyttävät ja palvelualttiit isännät tullessa ja lähtiessä.
 • Erittäin siisti ja kaikin puolin hyvä alue.

Valitettavasti sää pysyi edelleen epävakaisena. Ajanvietteeksi menimme Oulun keilahalliin keilaamaan.

SFC Rantasarka

SFC Rantasarka

Oulun keilahallissa aikaa tappamassa

Oulun keilahallissa aikaa tappamassa

25.7.2020 Oulu – Kauhava (222 km) 

Onneksi reissun loppupuolella oli jäljellä se odotetuin rasti: Powerpark. Mietteissä oli tehdä vielä välistoppi Kalajoelle mutta koska sieltä ei saanut varmuutta paikoista eikä sääennuste edelleenkään ollut hiphurraata niin menimme suoraan Powerparkiin.

Powerpark - Rio Grande Camping

Powerpark – Rio Grande Camping

Powerpark - Rio Grande Camping

Powerpark – Rio Grande Camping

Powerpark Rio Grande Camping

 • Plussaa nettivarausmahdollisuudesta
 • Hyvät asfaltoidut paikat
 • Siisti ympäristö
 • Uima-allas: tosin melko pieni ja lämmittämätön
 • Vesipisteitä voisi olla tiheämmässä ja kemsan tyhjennys alueen ääripäässä
 • Tasoonsa nähden hintataso ok

Saapumispäivänä oli kuivaa joten pääsin testaamaan Mika Salo Circuitin mikä on kansainvälisestikin huippuluokan rata.

Edellisen kerran oli tullut ajettua ulkoradalla joskus -90 luvulla. Ja edellisestä sisäratakokeilustakin oli jo joku vuosi aikaa. Otin 2x10min setin ja ajaminen oli aika hakemista.

No tuli vielä käytyä kerran radalla ennen kotimatkan alkua ja saihan sen ajan 14 auton ruuhkassakin alkamaan 52:lla ja ajan selvästi viikon top 10 – joukkoon. Muutama setti lisää ja vähemmän ruuhkaa niin vanhakin pääsisi 51:sen puolelle. Noille nopeimmille antaa tasoitusta noin 30 vuotta ja yli 20 kiloa 🙂

Mika Salo Circuit

Mika Salo Circuit

Huvipuistopäivä 

Powerpark on huvipuistona erittäin hyvä ja pesee mielestäni esim. Linnanmäen. Laitteita on riittävästi ja ne on tasokkaita. Jonotusajat pysyivät maltillisena ja käytännössä kaikki laitteet tuli testattua ainakin kertaalleen. Lillbackalle hatunnosto koko alueen rakentamisesta.

5D-teatteri oli kiinni koronan takia ja sisäkarting jäi testaamatta.

Powerpark

Powerpark

Powerpark

Powerpark

Powerpark

Powerpark

Powerpark

Powerpark

Powerpark

Powerpark

Ennen lähtöä kävimme vielä testaamassa Minigolf-radan. Sekin on tasokkaasti toteutettu ja ratana jopa melko vaativa.

Powerpark - minigolf

Powerpark – minigolf

Powerpark - minigolf

Powerpark – minigolf

28.7.2020 Kauhava – Vantaa (395 km) 

Jäljellä oli enää paluurypistys kotiin. Ja yhteenvedon ja analyysin teko.

Reissun alkuosa oli odotuksia parempi ja kelit suosi. Kiva oli nähdä pitkästä aikaa sukulaisia ja kavereita. Parasta oli Powerpark, uiminen ja kalan saanti.

Rukan jälkeen säät muuttuivat umpisurkeiksi ja vaikuttivat mielialaan. Norja on varmasti hieno maa ja siellä on hienot maisemat, jos ne näkee. Itse olen käynyt nyt Norjassa kolme eri kertaa ja aina on satanut. Vaimo sanoi ettei enää ikinä Norjaan.

Suomi on pitkä maa eikä Nordkapin visiitti reissua lyhentänyt. Neton nettonakin laskien kilsoja tuli lähes 4000 km ilman päiväretkiä. Se on paljon eli liikaa 2,5 viikolle.

Toivottavasti ensi kesänä 2021 on mahdollista päästä taas keski-Eurooppaan reissuun. Jos se ei ole koronan takia mahdollista, niin meille oikeasti tulee välivuosi ja vietämme lomamme kesämökillä Pellingissä. Ei se ole huono vaihtoehto tämäkään.

Pellinki

Pellinki – näkymä rantasaunan terassilta

31.7.2020 MR