Pientä piharemonttia

Nykyisessä osoitteessa tuli 20 vuotta täyteen elokuussa 2015. Talo on tullut rempattua sisältä vuosien 2006 – 2008 aikana. Rinnetontin luonteeseen, etenkin talvella, oli jo alkanut tottua mutta esikoisen syntymän myötä v. 2009 asiassa aktivoiduttiin ja teetätettiin ammattilaisella kokonaisvaltainen pihasuunnitelma. Pihasuunnittelijan pohjatiedoiksi tuttu mittamies kävi ottamassa nykytilan xyz:tat takymetrillä.

Pihasuunnitelma

Pihasuunnitelma

Mittasuhteiden (lue korkeuserot) lisäksi haastetta toi tontin ja katualueen välissä oleva epäluonnollinen kolmio kaupungin maata joka ei siis ole katua mutta ei omaa tonttiakaan. Ja naapurin maalle kun ei tunnetusti saa rakentaa.

Suunnittelun jälkeen homma jäi jäihin ja mietintämyssyyn syystä, että toteutus vaatii rahaa, aikaa ja energiaa. Vaunun hankintasuunnitelmat 2014 antoi kuitenkin viimeisen kipinän ja pihatöissä siirryttiin suunnittelusta tuotantoon syksyllä 2014 jolloin saatiin projektin helpompi puolisko eli talon sivut ja takapiha pakettiin. Takapihalla jumpattiin ulkovarasto uuteen paikkaan, uusittiin terassi, tehtiin maastoportaat ja nurmipinnat profiloitiin uusiksi.

Alla näyte before ja after tuosta osiosta:

Talon sivu, ennen remonttia

Talon sivu, ennen remonttia

Talon sivu, remontin jälkeen

Talon sivu, remontin jälkeen

Hankkeen haasteet oli etupihalla. Tiedossa oli että kallio tulee jossain vaiheessa vastaan ja louhinnalta tuskin vältytään.

Alla kuva lähtötilanteesta:

Etupiha on jo ruvella kun telakone on käynnyt tontilla hoitamassa takapihan profiloinnit.

Etupiha on jo ruvella kun telakone on käynnyt tontilla hoitamassa takapihan profiloinnit.

No kallio tuli heti vastaan ja lopputuloksena tontilta irrotettiin 32 m3ktr ( / 50 m2) kiveä. Tavara saatiin irti perinteisin menetelmin pikkupaukuilla, kiitos ammattitaitoisen tekijän. Luonnollisesti naapurikiinteistöt katselmoitiin ja tärinät mitattiin useammasta pisteestä. 5m naapuriin ja kaikki kahi-taloja tarkoitti että homma oli tosiaan haasteellinen. Osa louhijoista tarjosikin työtä paisuvilla tai irtiporauksen kanssa. Loppupeleissä tärinät pysyi alle puolessa sallituista ja vahingoilta vältyttiin.

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa…

Ei se kallio kaukana ollut...

Ei se kallio kaukana ollut…

Totuus alkaa olemaan jo selvillä.

Totuus alkaa olemaan jo selvillä.

Louhintalinja oli "aika lähellä" rajaa.

Louhintalinja oli ”aika lähellä” rajaa.

Irrotus on tehty. Ja vaurioilta vältytty.

Irrotus on tehty. Ja vaurioilta vältytty.

Kallion yläosasta otettu niisto tehtiin kiilaamalla. Saatiin vähän edes multausvaraa.

Kallion yläosasta otettu niisto tehtiin kiilaamalla. Saatiin vähän  multausvaraa.

Kallio aiheutti kuitenkin sen, että alkuperäistä suunnitelmaa jouduttiin soveltamaan. Portaat olisivat menneet sitä noudattaen ”umpiluuhun”. Samoin tukimuurien paikkaa jouduttiin jumppaamaan. Toisaalta louhinnan jälkeen saatu tila pyrittiin hyödyntämään parkkipaikalla sekä pituus- että leveyssuunnassa maksimaalisesti. Suunnittelu samanaikaisesti totetutuksen aikaan sai aikaan pään raapimista useaan otteeseen. Korkeusasemien ja portaiden etenemien/nousujen lisäksi oli huomioitava maassa jo olleet vesi- ja viemäriasennukset (routasyvyys, kaivot, vesisulku).

Vuoden 2015 loppuun etupihalle saatiin asennettua tukimuurit ja portaat sekä tehtyä multaukset. Keväälle 2016 jäi istutukset, siirtonurmi, alapihan laatoitus, jätekatoksen rakentaminen sekä lukematon määrä erinäisiä viimeistely- ja sipistelyhommia.

Lopputulokseen voi olla tyytyväinen etenkin ottaa huomioon kaikki olosuhteiden antamat rajoitteet.

Alkaisi olemaan jo paketissa

Alkaisi olemaan jo paketissa

Parkkipaikalle mahtuu nyt vaunun lisäksi kaksi henkilöautoa. Vaunu istuu paikalleen kuin nenä päähän. Moverilla vaunun saa ajettua näppärästi aisan tukimuuriin kiinni. Sivulle ei tarvitse jättää tilaa kuin sen verran että saa laitettua virransyötön kiinni, oven auetessa toiselle puolelle.

Sivuttaissuunnassa tilaa on, ei liikaa mutta riittävästi

Sivuttaissuunnassa tilaa on, ei liikaa mutta riittävästi

Yksi syy miksi vaunuun otettiin mover :)

Yksi syy miksi vaunuun otettiin mover 🙂

Sivulle tarvitsee jättää vain sen verran tilaa että saa virran kiinni

Sivulle tarvitsee jättää vain sen verran tilaa että saa virran kiinni

Yllättäen ei ole ollut vapaa-ajan ongelmia ja nyt on sellainen fiilis että vähään aikaan ei mitään uusia projekteja. Louhintaa ja konetyötä lukuunottamatta kaikki on nimittäin omin pikkukätösin tehty. Välillä sitä mietti että onko nämä kaikki pakko tehdä itse… Toki omalla työllä saa kustannussäästöä mutta toinen puoli on halu tehdä ja onnistua itse.

Tätä kirjoitettaessa valvonta ei ole vielä käynyt lyömässä loppuleimaa (työ on tehty maisematyöluvalla). Todennäköisesti tuohon joutuu tekemään jotain putoamissuojausta vaikka väljästi pääsuunnittelijana ja vastaavana työnjohtajana SRMK F2:sta tulkiten niitä ei mielestäni tarvita (tosin ei ole varsinainen ydinosaamisalueeni…). Alkuperäisessä suunnitelmassa pihasuunnittelijalla oli aitaa joku pätkä mutta toisaalta portaiden ja muurien sijainti on muuttunut oleellisesti. Suurimassa osassa muurien korkeus on alle 700 mm eli joka tapauksessa avokaide riittää. Ja tilanne tulee olemaan totaalisen toinen kun istutukset ovat kasvaneet oikeisiin mittoihin.

Ihan halpa tivoli projekti ei ollut mutta investointina panostuksenarvoinen. Hanke pysyi, uskomatonta kyllä, budjetissa. Pelivarana olleet kotitalousvähennykset tosin tuossa vertailussa jouduttiin käyttämään. Ja tulihan tuossa matkan varrella jotain budjetoimattomia lisätöitä kuten leikkimökki muksuille…

Muumitalo - leikkimökki

Muumitalo – leikkimökki

Muutama alihankkija / tavarantoimittaja jotka kannattaa mainita:

Hankkeen vaativin työsuorite eli louhinta:

Setpal Oy

Multaus oli helppoa kun sen teki koura-autolla:

Satusepeli Oy

Siirtonurmet toimitti:

Etelän Nurmi Oy

Erinomainen valikoima ja hyvä palvelu:

Kivikopla Oy

Helppo tilaus netin kautta ja sujuva toimitus. Kevään koivuangervoita lukuunottamatta kaikki lähti kasvuun. Suosittelen avojuurisia taimia.

Rengon Taimitarha Oy

Muumitaloleikkimökki on erinomaisesti suunnitelu ja toteutettu. Hintansa väärti vaikka ei ole halpa. Toimitus on täydellinen paketti ja pystytykseen meni noin 4 tuntia.

Muumitalo – leikkimökki

29.5.2016 / MR