Mökki saaressa

Maggas i Rabbas

Sivusto tuli aikaan perustettua matkakertomuksia varten. Tarkoitus oli reissata kesällä 2020 normaalisti Euroopassa mutta korona sotki suunnitelmat ja valitettavasti samasta syystä menee myös kesä 2021 kotimaan matkailun merkeissä 😦 

Laajennetaan sisältöä nyt mökkeilyyn, kun euroreissuista ei tule tältä vuodelta 2021 tai ole viime vuodelta 2020 kerrottavaa. Ehkä tekstin joukossa voi olla jopa joku vinkki toiselle mökkiläiselle ja joka tapauksessa jää itselle jäljet tähän digitaaliseen muistojen arkistoon.

Oli onni onnettomuudessa, että tuli kuitenkin ostettua vanhemmilta kesämökki saaresta vuoden 2019 lopussa, heidän ilmoitettuaan hieman yllättäen halusta luopua paikasta. Ensin ostoajatukselle tuli sanottua ei: liian kallis investointi ja liian vähän käyttöä. Onneksi mieli kuitenkin muuttui. Koronavuonna 2020 kausi alkoi leudon talven ansiosta jo 8.3.2020 ja päättyi 28.12.2020 – meri jäätyi vasta 7.1.2021. Öitä kertyi vuonna 2020 yhteensä 99 vaikka kesälomalla tuli oltua vaunun kanssa reissussa melkein kolme viikkoa. Pisin yhtäjaksoinen pätkä oli keväällä 6 viikkoa kun koulut olivat etäopetuksessa ja kaikki harrastukset tauolla.

Saarimökki jakaa varmasti mielipiteitä. Ja kyllähän tuossa omat haasteensa logistiikan suhteen toki onkin. Meillä matkaa tulee kotiovelta venelaituriin noin 70 km ja parin kilometrin suojainen venematka saareen kestää 5 min. Yhteysveneenä meillä toimii Yamarin Cross 54 BR ja laituripaikan ollessa mantereen puolella Tirmossa

IMAG2309

Alku syksyä 2020

Mutta autolla ei siis mökille pääse. Saaressa ehdoton must helpottamaan tavaroiden siirtoa on mönkijä peräkärryn kanssa. Mönkijälle on hyötykäyttöä monessa muussakin hommassa kuten keväisessä kaislanharavoinnissa ja niittyleikkurin kanssa kesän aikana. 

Keväällä 2020 saaressa käytiin tekemässä Työterveyslaitoksen toimesta koronatarina mihin linkki ohessa. 

(30) Koronatarinat: Henkilöstö- ja palkkahallinnan yritys keksi, miten tehdä arkaluontoista työtä etänä – YouTube

Talvella 2021 tuli saaressa oltua ensimmäistä kertaa yötä jäitä pitkin kulkien. Kävelymatka on kohtuullinen ja tavarat siirtyivät pulkkien avulla. Mökki sijaitsee siis Rabbaksen saaressa. Saari on noin 100 hehtaarin kokoinen ja sijaitsee Loviisan puolella, vaikka itse tulee puhuttua Pellingistä mikä taas on Porvoon puolella.  

20210213_135121 P

Talvi 2021 – kävellen mökillä. Hirsimökki oikealla ja päärakennus taustalla. 

 

20210213_133712 P

Talvi 2021 – kävellen jäitä pitkin mökille. Laituri häämöttää vasemmalla taustalla. 

Paikan historiaa

Vanhemmilla paikka oli ollut lähes neljännesvuosisadan ja sitä oli tullut vuosien varrella hyödynnettyä säännöllisesti toki itsekin. Saaressa vietetyn ajan määrään vaikutti vuosien varrella se, että kesälomat oli tullut käytettyä aktiivisesti ulkomailla reissaamiseen: prätkällä, autolla ja vaunun kanssa. Toki on muutoinkin eri asia käydä ihan omalla mökillä, vaikka omassa käytössä oli koko ajan ollut erillinen hirsimökki.

Paikka on aikanaan rakennettu isommalle porukalle – ilmeisesti kahdelle sukupolvelle ja osin yrityskäyttöön? Tilalla on päärakennus, hirsimökki, 3 kpl pieniä kahden hengen yöpymismökkejä, rantasauna, tekniset tilat ja varastorakennukset siihen päälle. Myös laitureita on tuplat: kiinteä laituri ja ponttonilaituri. Paikan laajuus on samaan aikaan sekä haaste että mahdollisuus. Haaste siinä mielessä, että se teettää työtä ylläpidon suhteen ja lisää rahan menoa esim. lämmityskustannusten osalta. Mahdollisuus siinä mielessä, että pitkässä juoksussa se lienee tarvittaessa jaettavissa vaikka kahtia.

Vuoden 2020 projektit

Projektit alkoivat sillä, että pari ammattilaista kävi alkukeväästä kaatamassa koko joukon puita. Itsellä jäi sitten pätkiminen ja pilkkominen. Samaa projektisarjaa oli aika monen aiemmin kaadetun polttopuukuution siirtäminen varastoon. Saaressa kävi noin 10 vuotta sitten moto tekemässä harvennushakkuuta ja tuon jäljiltä polttopuita on ollut riittävä määrä ulkovarastoinnissa. Osa oli mennyt jo sen verran happamaksi, että huonoimpia tuli poltettua pois risusulkeisten yhteydessä.

Ensimmäinen varsinainen projekti oli hirsimökin faceliftin saaminen valmiiksi. Hirsimökki oli tullut jo aiempina vuosina uudistettu monilta osin:

 • Vesikate oli uusittu pari kesää sitten
 • Ulkopuoli on maalattu ja räystäslaudat uusittu
 • Ulkoterassin osa oli muutettu lämpimäksi ruokailutilaksi
 • Keittiö on uusittu koneineen
 • Rakennettu sisävessa
 • Kaikki sisäpuolen pinnat uusittu
 • Terassin laudoitus uusittu

Vuonna 2018 tuli maaliin sisäpintojen facelift. Työtä oli tullut tehtyä ensin tila kerrallaan. Katot on maalattu paneelikattomaalilla. Pohjamaalaus edelliselle multistopilla. Jos haluaa paneelien raot piiloon niin kannattaa varata muutama tuubi akryylimassaa. 

Seinähirret on vedetty Bloomin paneelivahalla (sävy poutapilvi). Listat vastaavalla tuotteella mutta eri sävyllä. Tuote on erittäin riittoisa ja antaa kertavedolla läpikuultavan pinnan. 

Osaan lattioista tuli asennettua ponttilaudan päälle 3,2mm vinyylipontti. Toimii tilakerrallaan toteutuksessa. Pohjien suhteen ronkelituote. Alakerran lattia on hiottu ja maalattu. Ainoa työsuorite minkä kävi tekemässä ulkopuolinen ammattilainen. 

Puuportaat on käsitelty Helmi-kalustemaalilla ja askelmiin laitettu tekstiilimatto ammattilaisten kaksipuoliteipin kanssa. Kulmissa Duurin askelkulmalistat. 

Matkan varrella oli tullut tehtyä keittiöremppa ja sisävessa portaiden alapuoliseen tilaan. Hyvin muuttui kasari mäntyilme tähän päivään kuten before – after kuvista näkyy. 

Before2Before1After2After1

Nyt tuli viimeisteltyä ulkopuoli pinnoittamalla harkkopilarit ja rakentamalla puuritilät pilareiden väliin. Vuosia irrallaan olleet ikkunoiden ulkopuoliset ristikot tuli nekin maalattua ja asennettua takaisin paikoilleen. Lisäksi paikallinen monitaituri kävi uusimassa kaidehirsiä, mitkä olivat menneet vuosien saatossa pehmeäksi.

Hirsi vm

Hirsimökki ennen faceliftiä

 

Hirsiuusi

Hirsimökki faceliftin jälkeen

Väliprojektina tuli ehostettua tekninen tila ulkoa. Ulkoverhous oli jäänyt vähän kuin pohjamaalatuksi ja ulko-oven paneelit olivat täysin käsittelemättöminä jo pilalla. Väri vaihtui muiden mökkien punaiseksi, ulko-oven paneelit vaihtuivat uusiin ja ikkunaankin löytyi tyylin mukainen irtoristikko. Samalla tuli tarkastutettua teknisessä tilassa oleva Goodwellin panospuhdistamo ja tutkitettua porakaivon vesi. Puhdistamo toimii niin kuin pitääkin ja porakaivon vesi on juomakelpoista. Ainoastaan magnaani oli hieman raja-arvon yläpuolella. 

Viimeinen isompi projekti oli faijalta kesken jääneen liiterin valmiiksi saattaminen. Ihan ei ollut runko toleransseissaan ja muutenkin toisen jäljille lähteminen on haastavaa. Mutta valmiiksi tuokin tuli. Erityisen tyytyväinen olen itse suunnittelemaani liukuoveen mihin kiskot, rullastot yms löytyi IKH:sta.

Halkovarasto

Halkovarasto valmiiksi

Vuoden 2021 projektit

Tätä kirjoittaessa on keväällä aloitettu kohtuullisen mittava rantasaunan kunnostus saatu valmiiksi. Remontissa tuli uusittua saunan lattia runkoineen, uusittua vesikate, käsiteltyä kaikki pinnat sisältä ja ulkoa. Samalla uusiutui luonnollisesti myös kiuas, lauteet ja kalusteet. Ulkona homma laajeni sokkeliverhousten tekemiseen ja saunan edustan terassin laudoitusten uusimiseen.  Ulkopuolen takavarasto tuli purettua pois. 

Hirret ja sokkeliväliritilä on käsitelty Tikkurilan liuotinohenteisella Valtilla (sävyt 5057 Orava ja 5088 Turve – lähinnä itselle muistiin). Ikkunat ja ovet on käsitelty Unica Akva lakalla (sävy 3465 Kivikko).

Ovissa, etenkin saunan ovessa, on tunnit ns. täynnä ja kunnostamalla noista ei saanut hyviä. Pitkänkään metsästyksen jälkeen ei löytynyt paikkaa mistä olisi voinut tilata tuon kokoiset ovet (890×1790) ja etenkään kun karmin tulisi olla sopiva 45 mm hirrelle. No nyt mennään noilla jonkun aikaa ja uusitaan aikanaan erikseen tarvittaessa. 

Muutama maininnanarvoinen havainto toteutuksesta ja käytetyistä materiaaleista. 

Saunan sisäpuolen käsittely jakaa usein mielipiteitä. Itse päädyin käsittelemään pinnat Liberon Bloomin Paneelivahalla (sävy niitty) jotta pinnoista saa yhteneväiset. Hirsissä oli sen verran jälkeä ja ajanpatinaa että lopputulos ei olisi muutoin ollut siisti. Alun perin tuotteeksi oli ajateltu Tikkurilan sävytettyä Sasua mutta koeveto harmaalla ei tyydyttänyt. Bloomin tuotteita on tullut käytettyä aiemmin muualla ja tullut hyväksi havaittua. Lisäksi netissä tuli vastaan Remonttireiskan eli Jorma Piisisen videoklippi missä käsittelivät nimenomaan saunan paneelit ko. tuotteella. 

20210501_090830

Saunan ennen remonttia.

20210627_210205

Sauna rempan jälkeen

Lattiaa pidän erittäin onnistuneena. Kourukaivo vetää erittäin hyvin ja rako on mitoitettu siten, että kourun pääsee putsaamaan imurilla. Lattia on tehty pontatusta lämpökäsitellystä radiata männystä minkä hain Lempäälästä asti yrityksestä Lauta Oy:stä, muualta tuotetta ei ollut hyllyssä. Lattia on öljytty Tikkurilan Supi Lattiaöljyllä. 

20210503_052338

Saunan lattian rungot meni uusiksi.

20210504_181406

Kourukaivo ja lattia asennettuna. Kourukaivo on alemman lauteen alapuolella.

Kattopaneelit ja lauteet ovat nekin Thermory radiata mäntyä Bauhausista haettuna. Näissä käsittelynä Liberon Sauna Suojaöljyllä mikä on erittäin helppo työstää, riittoisaa ja antaa pintaan tummuutta ja syvyyttä.  

Kiuas on Narvin Kota Luosto VS ja hormi Schiedelin Saunapiippu 115. Huomiona, että kiuas ja piippu vaatii erillisen adapterin väliin. Hormin ympärillä on Narvin kivikori ja kiuas on Narvin asennusalustan päällä. Kiuas antaa hyvät löylyt ja vesi lämpenee kohtuunopeasti. Kiviä on kivikorin kivien kanssa kaikkineen noin 60kg. 

20210706_195146

Narvi Kota VS kiuas, kivikori ja noin 60kg kiviä. Tuplasuojaus Cembritin levyillä

Pienessä saunassa kiukaan mitoitus suojaetäisyyksineen on kenkälusikkahommaa. Seinille tuli tehtyä tuplasuojaus Cembritin Saunalevyistä. Yksinkertainen suojaus olisi saattanut olla loppujen lopuksi riittävä. Tuplasuojaus oli kohtalaisen haastava asentaa eikä sen tekemiseen löytynyt asennusohjeita. Itse ratkaisin asian asentamalla molemmat levyt samalla kertaa ja tein 30 mm välikkeet Motonetista haetusta alumiiniputkesta. Cembritin Design Saunasnapit oli sen verran arvokkaat, että niitä käytin vain ulkoreunalla. 

Lauteiden väliritilät ja selkänojat ovat tervaleppää. Valmiiden elementtien hyöty hukkui osittain siihen, että jokaisen niistä joutui kaventamaan sirkkelillä. Nuo, valaisinritilä, pesuvati- ja pesuaineteline, puiset IV-venttiilit ovat myös Bauhausista. Saunan tuunaamiseen löytyi kaikenlaista vaihtoehtoa ja varustetta. 

Pukuhuoneen penkit on myös omaa käsialaa. Pystyosat on tehty samasta pontatusta lämpökäsitellystä männystä kuin saunan lattia ja vaakaosat laudetavarasta. 

Avohyllyihin löytyi idea Pinterestistä. Ne ja koukkulaudat myös lämpökäsiteltyä mäntyä. Koukut takorautaa mallia Sepäntuote ja tilattu Kärkkäiseltä. 

20210501_090837

Pukuhuone ennen remonttia.

20210706_182631

Pukuhuone rempan jälkeen

20210706_182842

Viimeisin rutistus oli saunan takaosan maisemointi istutuksin, jotta sai kaapelit, viemärin yms piiloon ja pohjan siistittyä muutoinkin. 

20210501_090709

Sauna ennen remonttia. Takavarasto ja ulkopuolen turhat maastoportaat vielä paikoillaan.

20210706_182517

Takaosassa maisemointia istutuksin

Sähkötyöt kävi tekemässä appiukko mutta muutoin kaikki on tehty itse omin kätösin. Kokonaisuus onnistui omasta mielestä hyvin. Varsinaisia yllätyksiä ei juurikaan tullut. Ainahan työmäärä vähän yllättää ja ruokahalu kasvaa syödessä.

Muutama erillisnosto – plussa/miinus, onnistuminen/inhokki:

 • Valtti on litkuna pirullinen rajattava ja ylöspäin maalattava 
 • Pinta-asenteiset sähköjohdot kannattaa joko uusia tai irrottaessa suojata muovilla – ei oranssilla suojateipillä mitä on hankala repiä pois 
 • Lämpökäsitellyn männyn öljyäminen kannattaa – syventää sävyä ja antaa näköä 
 • jos/kun vetää silkkarit puulattian rajaan, niin kannattaa ehkä suojata lattia fairyvedeltä mikä vähentää pesutarvetta ennen lattian öljyämistä (itsellä tekniikkana fairyveden ja jäätelötikun käyttö silkkareiden vedossa) 
 • Jos kiuas on yhtä lähellä ulko-ovea kuin meillä, niin ennen kivien asennusta tehtävän rasvojen polton voi tehdä hyvin sisällä. Apuna oli kyllä polttovaiheessa pöytätuuletin – käryä kyllä tulee. 
 • Saaressa rakentaessa on oleellista, että materiaali ei lopu kesken ja kaikki tarvittavat työkalut on aina käytössä. Tässä tuli tässä(kin) projektissa onnistuttua.  

Loppuvuodelle ei ole tarkoitus ottaa enää suurempia projekteja. Mitä nyt rannan pikkumökki on tarkoitus muuttaa varastokäyttöön ja pintakäsitellä ulkoa. Ja hirsimökin luokse jos tekisi pienen halkovaraston. 

Käsillä tekeminen on kivaa vaihtelua kun työkseen tekee työtä päällä. Onnistumisesta saa iloa. Kunhan tekeminen ei mene urakoinniksi ja ahdistuksen puolelle. 

20210705_223912

Kyllähän tässä maisemassa viihtyy niin kaksi kuin nelijalkaisetkin 🙂

MR / 6.7.2021