Uuden vaunun tuonti yksityishenkilönä Saksasta kesälomareissun yhteydessä

Omakohtaiset kokemukset otsikon mukaisesta aiheesta.

Huomioina tosiaan, että:

  • uusi: on tosiaan uusi, rekisteröimätön ja käyttämätön
  • matkailuvaunu: eri asia verotuksellisesti kuin esim. matkailuauto
  • yksityishenkilö: eri asia jos tuonti olisi yrityksenä

Vaunun vaihto tuli eteen keväällä 2018 ennalta arvaamatta ja yllättäen kun Hobbyn rutiini keväthuollossa havaittiin, että akseli on mennyt ja se on uusittava. Loma oli jo lukittu ja laivaliput ostettu. Akselin toimitusaika toi tähän lievää suuremman epävarmuustekijän eli valmistuuko vaunu ajoissa ennen reissua, joten plan c:nä katse kohdistui Saksan vaunutarjontaan.

Messuilla oli onneksi tullut katseltua mikä se seuraava vaunu voisi olla. Ehdottomina must vaatimuksina meillä oli:

  • vaunun on oltava 230 kapea, toisin sanoen EI saa olla täysleveä
  • parisänky, ei erillissänkyjä
  • kerrossängyt, joiden on oltava eri päässä kuin parisänky

Ykkösvaihtoehdoksi oli noussut selkeästi Fendt Bianco Selection 550 SKM.

Muina vaihtoehtoina oli käynyt listalla Tabbert Da Vinci 540 DM 2.3:ta. Mutta pieni jääkaappi (uskomaton aivopieru suunnittelussa!) ja kohtuu eksoottinen merkki Suomessa => ei jatkoon.

LMC:tä oli myös katsottu mutta parisänkymalli oli poistunut valikoimista ja ulkoa vaunun ulkoasu on hieman vanhahtava.

Yhtenä vaihtoehtona olisi tietty ollut myös uusi Hobby 540 KMFe.

Nuo must vaatimukset tiputtivat valikoimista esim. Kaben jossa lisäksi punainen väri on itselle totaalinen turn off. En ymmärrä mikseivät päivitä koko mallistoa nykyaikaan ja samaan väritykseen kuin saman merkin kärkipään mallit.

Detsku ei oikein iskenyt, vaimon sanoin ”se IKEA vaunu”, lähinnä kai sisutuksen takia. Adria ei ollut vakuuttanut missään vaiheessa. Eribaakin oli tullut vilkaistua mutta ei oikein sytyttänyt.

Kun plan C:stä alkoi vahvasti tulla plan A niin asiasta oli otettava tosissaan selvää. 2000-luvun alussa oli tullut tuotua itselle muutama käytetty auto Saksasta henkilökohtaisesti hakien eli jotain käryä aiheesta oli. Asiaa googletettaessa tietoa löytyi jonkun verran eri palstoilta. Tosin tieto oli sekä ristiriitaista että osin myös virheellistä.

Vaunutarjonta Saksassa

Tuota Fendt Bianco Selection 550 SKM mallia oli Saksassa tarjolla uutena noin +20 kpl eri liikkeissä. Osa malleista oli ylivuotisia (vm. 2017) ja osa ilmoituksen vaunuista oli liikkeissä valmiina ja osa mitä ilmeisimmin tilauksesta saatavia, ei vielä fyysisesti liikkeessä olevia.

Varusteiden osalta skaala oli laaja. Osa oli ns. karvalakkimalleja ilman mitään lisävarusteita ja osassa varusteita oli sitten enemmän tai vähemmän. Muutamat isommat liikkeet olivat nimenneet varustepaketin omaksi ”edition paketiksi”. Varusteet siis sinänsä ihan vakiotehdasvarusteita.

Meillä ratkaisevaksi tekijäksi nousi se, että halusimme ehdottomasti lattialämmityksen. Varuste mitä ei voi jälkiasentaa. Näitä vaunuja oli hakuhetkellä pari vaihtoehtoa mutta pohjois-Saksan vaunu oli tekstin perusteella lievästi raekuurovaurioitunut eli ei. Jäljelle jäi etelä-Saksassa Caravan Center Burmeister missä oli heidän ”Burmeister Edition” paketilla varustettuja vaunuja peräti 4 kpl tarjolla. Päätöksen tekoa helpotti varustepaketin muukin kattava ja sopiva sisältö:

  • kantavuuden korotus 2000 kg sis. aluvanteet
  • ATC-Alko Trailer Control ajonvakautusjärjestelmä
  • AL-KO Big Foot
  • hyttysovi
  • mukavuuspatja parisängyssä
  • jääkaapin lisätuuletus
  • mattosarja
  • isompi 45l vesisäiliö
  • jatkettava pöytä (ainoa turha varuste meille…)

Varusteiden arvo Saksan lisävarustehinnaston perusteella oli kokonaisuutena noin 3800 € ja noista olisimme ottaneet jatkettavaa pöytää lukuun ottamatta kaikki varusteet myös Suomesta ostettaessa. Vaunun sisutusvaihtoehto sattui olemaan vielä värinsä puolesta meidän oma suosikki.

Lämmitysjärjestelmänä oli Truma. Aldea ei ollut missään tarjolla olleessa vaunussa.

Jälkiasennettavia pakollisia varusteita meille olivat Autarpaket (akkupaketti sähköistyksineen), Truma Mover XT ja ilmastointi mikä tässä tapauksessa oli Truma Comfort Aventa.

Lisäksi kaupan teon jälkeen tilasimme liikkeestä Isabella Sun Shine Plus katoksen CarbonX putkilla ja lisävarusteena myytävillä etuseinillä.

Tarjouksen saaminen, kaupasta sopiminen ja maksaminen

Omalla ruosteisella c-kielen Saksalla pärjää kohtuullisesti reissussa ja paikan päällä mutta tässä tapauksessa turvauduin kielitaidon puutteen ja osin myös kauppaan liittyvien käytännön asioiden takia ulkopuoliseen apuun. Olin bongannut keskustelupalstalta Hannu Lindenin / Graulin nimiin ja otin yhteyttä Hannuun, joka kohtuullista korvausta vastaan toimi yhteyshenkilönä.

Caravan Center Burmeisterilta tuli tarjous nopeasti jälkiasennettavine lisävarustein.

Lievää suurempi ongelma meinasi tulla veroasioihin liittyen. Toisin kuin henkilöautossa niin matkailuvaunussa ei ole autoveroa. Arvonlisäverokanta on Saksassa 19 % ja Suomessa 24 % eli tuolle 5 % erotukselle kotimaan kauppiaat eivät tietenkään mahda mitään. Saksan liikkeellä oli kuitenkin käsitys, että maksan ostajana tuon 19 % alvin Saksaan, 24 % alvin Suomessa Suomeen minkä jälkeen he palauttavat Saksan 19 % alvin. Asia onneksi oikeni, kun toimitin Hannulle linkit Suomen verottajan sivuille missä oli selvitetty asia. Matkailuvaunu kun ei täytä kuljetusvälineen määritelmää eli alvin erotusta ei tarvitse maksaa.

Liike nimittäin ensin kieltäytyi kaupasta ilman tuota heidän esittämää alv-menettelyä ja varmistivat Hannun selvityksen jälkeen asian vielä omalta veroasiantuntijaltaan ennen kuin suostuivat siihen, että maksan Saksaan heidän 19 % alvillisen bruttosumman. Tähän liittyen liikkeeseen piti Suomesta toimittaa joku ”sehr wichtig” A4:nen.

Maksaminen ja rekisteröinti Saksassa

Maksun osalta liike halusi alvin verran eli 19 % käsirahaa mikä oli siis minimissään maksettava pankin kautta etukäteen. Loppuosan olisi voinut maksaa paikan päällä mikä olisi ollut otettava mukaan käteisenä. Kortilla kun ei voi maksaa ja pankkisiirto ulkomaille ei näy reaaliajassa toisin kuin Suomessa ja noutopäivä sattui muutoinkin vielä olemaan juhannusaatto.

Hetkellisen vatuloinnin jälkeen uskalsin kuitenkin maksaa koko kauppahinnan Suomesta pankin kautta liikkeeseen. Liikkeen toiminta ja kaikki mitä siitä olin saanut selville googlettamalla vakuutti. Kun vaunu oli maksettu kokonaan, niin sen omistusoikeus siirtyi minulle. Lisäksi liike pystyi rekisteröimään vaunun jo etukäteen minun nimiin, kun olin toimittanut heille lähettämänsä valtakirjan allekirjoitettuna sekä passin kopion. Nyt vaunu oli siis valmiiksi kilvissä sitä haettaessa. Pelkän käsirahan maksamalla kilvitys olisi jäänyt hakupäivään.

Nouto ja liikkeen toiminta luovutuksen yhteydessä

Olimme Finnlinesilla Travemündessa torstaina 21.6.2018 illalla noin klo 22 aikoihin. Noutoajankohdaksi oli sovittu liikkeen kanssa pe 22.6.2018 klo 9 (juhannusaaton aamu). Tämä tarkoitti reipasta noin 900 km Saksan läpi ajoa yötä myöten. No on tämäkin nyt sitten koettu. Klo 4 jälkeen meinasi jo vähän väsyttää… Olimme paikan päällä jo hyvissä ajoin. Koska liike aukesi vasta klo 9 niin hyödynsimme luppoajan sillä, että kävimme kirjautumassa lähellä olevalle etukäteen valitulle leirintäalueelle sisään jo ennen vaunun hakua.

Jos oli liike vakuuttanut toiminnallaan kaupanteon yhteydessä niin vakuutti myös luovutustapahtumakin. Luovutukseen tuli englanninkielentaitoinen kaveri mukaan tulkiksi ja vaunu käytiin läpi ja käyttö opastettiin meille saksalaisella täsmällisyydellä.

Luovutuksen yhteydessä saimme kuohuviinipullot ja kukat mukaan ja lapsille tikkarit.

Burmeisterin kaupantekijäislahjat

Burmeisterin kaupantekijäislahjat

Liike oli koko luokaltaan muutoinkin iso. Henkilökuntaa aulassa olleen kuvagallerian mukaan noin 25-30 henkeä ja tilat oli hulppeat.

Fendt luovutettu ja valmiina matkaan

Fendt luovutettu ja valmiina matkaan

Koko tivoli olikin jo perjantaina siten paketissa että vaunu oli klo 10:30 Orsingenissa lertsalla ruudussa.

Vaunun haun yhdistäminen lomareissuun

Meillä oli tiedossa 4 viikon reissu kohdemaiden ollessa Saksan lisäksi pääkohdemaana Ranska sekä Belgia ja Hollanti.

Alkuperäinen suunnitelma meni melko pitkälti uusiksi koska nyt oltiin 900 km etelämpänä kuin mitä jos olisimme tulleet vanhalla vaunulla Suomesta.

Vaunussa oli 30 päivän punaiset export-kilvet. Noiden kilpien kelpoisuudesta eri maissa ei löytynyt 100 % varmaa faktatietoa netistä eikä Autoliittokaan osannut siihen kysyessäni vastata mutta olisivat kyllä alkaneet asiaa selvittää pyydettäessä.

Halusin vaunuun heti voimaan täyden kaskon omasta vakuutusyhtiöstäni. Tämä hoitui Lähitapiolassa siten, että oli kirjallisesti hyväksynyt heidän vakuutustarjouksen jo ennen reissuun lähtöä ja toimitin noutopäivänä meilillä heille kopion Saksan rekisteriotteesta. Samalla hetkellä astui täyskaskon lisäksi voimaan myös Suomen liikennevakuutus koska pelkkää kaskoa ei kuulemma voi myöntää. Käytännössä vaunussa oli siis tuplaliikenne vakuutus: saksankilpien mukana tullut ja suomalainen.

Nyt kun 4 viikon reissuun lähdettiin pelkällä veturilla, niin miten tavarat mahtuivat mukaan (2 aikuista ja 2 lasta)?

Meillä on veturina Skoda Superb Combi ja katolla Thulen boksi eli henkilöautoksi kuljetuskapasiteettia ihan kohtuullisesti.

Oikeastaan helpompi on listata mitä EI voinut ottaa mukaan. Normaalisti reissulla mukana olevista tavaroista mukaan ei mahtunut 3 kpl potkulautoja, pöytätuuletin eikä teltan kenkäteline. Mukaan ei myöskään tarvinnut ottaa eniten tilaa vievää etutelttaa koska vanha ei käynyt uuteen vaunuun ja meni Hobbyn mukana.

Kaikki muu tulikin ”kevyesti” mukana eli mm. telttapöydät (ruokapöytä ja sivupöytä), 4 Isabellan selkänojallisia tuoleja, Weber Q100 grilli vaunuineen ja komposiittikaasupullo, Isabella Shadow katos, täysimittainen telttamatto, kaapelit, työkalupakki, akkukone, kaikki ruokailu- ja ruuanlaittovälineet, petivaatteet täkkeineen ja tyynyineen, kahvinkeitin, kaikki 4 hengen vaatteet, kengät, pyyhkeet ja henkilökohtaiset tarvikkeet jne.

Kattoboksi imi nuo 4 Isabellan tuolia ja jonkun kenkäparin. Suksiluukku jouduttiin hyödyntämään ruokailupöydän ja katoksen takia.

Vararengaskotelosta poistettiin kaikki ”sisuskalut” ja sinne meni mm. ruokailuun ja ruuanlaittoon liittyvät tavarat. Vaatteet ja petivaatteet pakattiin Biltemasta ostettuihin vakuumipakkauksiin mikä pienensi tilantarvetta huomattavasti.

Tavarat mahtuivat mukaan uskomattoman hyvin. Toki pakkaaminen oli aika ”tetriksen pelaamista” ja kaikki käytössä oleva tila tuli hyödynnettyä.

Rekisteröinti Suomessa

Rekisteröintikatsastukseen varasin ajan jo reissun päältä. Rekisteröinti tapahtui Hakkilan Omakatsastuksessa. Käytännössä katsastaja katsoi paperit (Saksan rekisteriotteen ykkös -ja kakkososa sekä liikkeestä pyytämättä tulleet tehtaan luovutusdokumentit) ja valmistenumeron. Varsinainen aika mene tietojen näppäilyyn kun vaunuista ei kuulemma löydy mitään tietoa koneelta valmiina.

Kannattaako tuonti?

Meillä koko vaunun haku Saksasta lähti liikenteeseen Hobbyn akseliremontista. Muutoin vaunu olisi tullut varmasti vaihdettua Suomessa.

Hobby meni onneksi parissa viikossa kaupaksi. Akseli nimittäin tuli ajoissa, kolme päivää sen jälkeen kun Fendt oli maksettu Saksaan… Uskon että siitä saatu hinta oli enemmän kuin olisi ollut hyvityshinta vaihdettaessa.

Saksassa alv-ero tuo 5% säästön. Muutoin ovh-hintojen vertailu ei anna kuin osviittaa todellista hinnoista koska ei Suomen hinnaston hinnat ole mitään apteekin hintoja. Etenkin suoralla kaupalla ilman vaihdokkia niistä voi lähteä reilukin alennus pois.

Fendtin hinta Saksassa oli mielestäni varusteineen kohdallaan ja melko varmasti edullisempi kuin mitä olisi Suomessa olisi ollut. Haun yhdistyessä lomareissuun niin varsinaiset tuontikulut jäävät pieniksi.

Kokonaisuudessaan homma meni kerrankin kuin elokuvissa 🙂

Ja itse asiassa ei harmita yhtään että Hobbysta meni akseli 😀

19.7.2018 / MR