Hobby 540 KMFE (vm. 2014) ja lisävarusteet

Teksti on päivitetty ajan tasalle 19.7.2018.

Hobby vaihtui alkukesästä 2018 uuteen Fendtiin. Kokemusta ehti kertyä kolmesta kuukauden mittaisesta euroturneesta (2015, 2016 ja 2017). Muu käyttö jäi yksittäisiin keväällä tehtyihin testiretkiin Suomessa. Hobby oli meille hyvä valinta ensimmäiseksi vaunuksi. Ilman 2018 keväällä havaittua akseliongelmaa sillä olisi menty todennäköisesti vielä kausi 2019.

Lukuina edellä mainittu tarkoitti noin 90 vaunussa hyvin nukuttua yötä ja noin 17 000 vedettyä kilometriä autobahnasta alppiteihin ja kaikkeen siltä väliltä.

Lyhyesti vielä testaajien tausta ja vaunun käyttötarkoitus:

  • nelihenkinen perhe, lapset 9- ja 8- vuotta (2015 aloitettaessa: 6- ja 5 v)
  • ensimmäinen oma vaunu, isännällä aiempaa kokemusta vanhempien vaunuista tosin niistäkin on jo aikaa
  • vaunun ensisijainen käyttötarkoitus pitkä kesälomareissu Euroopassa
  • toissijaisesti muutama viikonloppureissu kotimaassa
  • kesämökin takia ei tarvetta kausipaikalle
  • ei tarvetta talvikäytölle

PLUSSAT:

Tilat ja pohjaratkaisu

Meidän käyttötarkoitukseen tilat ja pohjaratkaisu ovat täydelliset. Vaunua etsiessämme olimme päätymässä leveämpään 560 KMFE:n lähtökohtana isoin mitä silloisella veturillamme sai vetää. Täysleveä vaunu olisi kuitenkin ollut meille huomattavasti huonompi vaihtoehto.

Euroturneilla olemme kiitelleet useaan kertaan, ettei vaunu ole yhtään isompi, etenkään leveämpi. Meidän reiteillä tiet ovat usein todella kapeita ja myöskin leirintäalueet ovat todella tiiviisti mitoitettuja joten suurempi koko toisi turhia haasteita ja kuskille stressiä.

Meidän kokoonpanolle 540:ssä on tilaa juuri sopivasti, ei liikaa muttei myöskään liian vähän. Pohjien perustella 560 vs 540 keittiön kohdalla, mikä on tiivein paikka, ei näyttäisi olevan eroa koska 560:ssä meille tarpeeton U-ryhmä syö tilaeron.

Myöskin pohjaratkaisu on mielestämme täydellinen. Lasten kerrossänky takana ja vanhempien parisänky edessä on meille paras vaihtoehto. Lapset saa rauhoitettua nukkumaan omaan osastoon verhon taakse. Vanhempien sänky toisessa päässä oman verhon takana takaa parhaan mahdollisen rauhan aikuisten kahden keskeiselle kanssakäymiselle. Jos lastenosasto olisi samassa tilassa tai aivan vieressä, tilanne olisi mahdoton.

Säilytystilat ovat riittävät (teltta, katos, grilli ja kalusteet kahta tuolia lukuun ottamatta olivat veturissa ja kattoboksissa). Samoin keittiön säilytystilat ovat sekä riittävät että toimivat.

Vessan ja pesualtaan erottaminen saa meiltä myös kiitosta. Suihkulle meillä ei ole tarvetta koska yövymme leirintäalueella aina kuin se on mahdollista, tähän asti joka yövytty yö. Tosin bidee-suihkusta voisi olla iloa wc-tilassa (2017)

Ulkonäkö ja perusvarustus

Vaikka toiminnallinen ja tekninen toimivuus onkin se kaikkein tärkein asia, niin on selvää, että vaunu saisi mielellään olla hyvännäköinen sekä sisältä että ulkoa. Ulkonäkö on luonnollisesti makuasia mutta meitä Hobbyn väritys, muotoilu ja sisustus on miellyttänyt alusta alkaen. Vaunu on nykyaikainen ja valoisa. Valoisuuteen vaikuttaa ikkunoiden määrä ja koko ja toisin kuin ympärivuotiseen käyttöön suunnitellussa vaunussa niin tässä ei ole tarvinnut tehdä kompromissejä eristävyyden takia.

Iso jääkaappi ja pakastelokero on käytössämme ehdoton vaatimus. Hobbyssä tämä on kunnossa ja kaappi toimii hyvin kaikilla moodeilla (230V, 12V, kaasu).

Ruuanlaitossa ykkösväline on grilli joten kolme liettä riittää mainiosti eikä uunille tai mikrolle ole mitään tarvetta.

Vaunussa on valaistus ja sähköistys kohdallaan ja kaikin puolin toimivaa. Keskuspaneeli on selkeä ja yksinkertainen käyttää. Lisäksi vaunussa on pieniä mutta lapsille sekä oleellisia että kivoja yksityiskohtia kuten katkaisimien sijoitukset sekä lastenosaston valaistus.

Lämmitys

Meidän käytössä lämmitys on ollut lähes tarpeeton. Valitsimme vaunuumme Alden. Olisimme pärjänneet varmasti Trumaticilla ihan yhtä hyvin. Silloin harvoin kun lämmitystä on tarvittu, on Alde toiminut luotettavasti, nopeasti ja äänettömästi. Alde valintana poissulkee lisäluukut, joiden ansiosta vuoteiden alla olevien tilojen käyttö olisi mahdollista myös vaunun ulkopuolelta käsin (2017). 

Lattialämmitystä olemme tarvinneet yhtä lailla harvoin, mutta silloin kun keli on ollut viileämpi, se on ollut hyvä varuste.

Vedettävyys:

Meille vaunu on ostettu reissuun eli vedettäväksi.

Aiemman veturimme, Skoda Octavia Combi 1,8 TSi 4×4, perässä vaunu tuli eleettömästi ja kevyen tuntuisesti. Vaunu kokonaismassa (1500 kg) oli lähelle Octavian sallittua maksimivetomassaa (1600 kg). Nykyisellä veturilla, Skoda Superb Combi 190 TDI 4×4, tilanne on tietenkin vielä parempi. Superbin sallittu maksimivetomassa on 2200 kg.  Vaunun aisapaino on optimaalinen ja kitkavetopäällä lienee vaikutusta asiaan. Vertailukohtaa itsellä ei ole omalla veturilla kuin vanhempien Solifer 670 vaunusta joka oli huomattavasti levottamamman tuntuinen. Ko. vaunulla on toki jonkin verran ikää eikä siinä ole kitkavetopäätä.

Laatuvaikutelma ja hintalaatusuhde

Vaunussa mikään kohta sisällä ei edelleenkään irvistä, ole eri paria tai muutoinkaan tökkää silmään.

Kalusteet, vetimet jne ei varmasti kestä väkivaltaa ja väärinkäyttöä. Toivon mukaan kestää jatkossa kuten tähänkin asti tätä normaalia käyttöä. Tämän kestävyyden kaikelta osin näyttää aika.

Kolmen vuoden käytön jälkeinen ”vikalista”:

  • jääkaapin alapuoliseen vetolaatikkoon ei kannata laittaa kokonaista vesimelonia keilaamaan moneksi sadaksi kilometriksi => toisen puolen ruuvin korkkasi osittain. Menee enemmin käyttäjän kuin vaunun piikkiin. Korjattu itse liimalla ja vaihtamalla ruuvit pykälän isompiin (2015)
  • peilikaapin oven magneetti irtosi -> liimattu itse takaisin (2016)
  • wc:n toinen led-lamppu vilkkuu / ei toimi kunnolla, poltin menossa (2016). Vaihdettu molemmat wc:n ledit (2017)
  • Sisääntulon viereisen vetolaatikon alin hylly tippui kannakkeistaan. Kannakkeet taivutettu takaisin ja täytyy tulevaisuutta ajatelleen vahvistaa kiinnitystä kahdella ruuvilla nykyisen koukkukannatuksen lisäksi. Tosin hyllyllä oli taas hieman ylikuormaa reitin päällä (2017)
  • Oikean puolimmainen kattolista, jatkoskohdan vieressä, sai pienen halkeaman kattoa pestessä polven nojatessa siihen. Haitta esteettinen mutta lista menee vaihtoon vuosihuollon yhteydessä. Rasahti kyllä mielestäni aika pienestä kuormituksesta… (2017)
  • Jarrukengät uusittiin ennakoivasti keväthuollon yhteydessä (2017) 
  • Akseli jouduttiin vaihtamaan uuteen. Vaikka takuu oli jo ummessa niin tehdas maksoi akselin ja itse jouduimme maksamaan työn osuuden. Tämä episodi johti siihen että tuli kipinä koko vaunun vaihtamiseen (2018)

Muita maininnanarvoisia havaintoja:

  • Maavara on silmämääräisesti pieni verrattuna johinkin toisiin merkkeihin. Ei ole kuitenkaan aiheuttanut ongelmia. Päivitys 2018: Maavara oli akselin pettämisen myötä laskenut uudesta noin 5 cm. Akselin vaihdon jälkeen maavara oli noin 4-5 vm korkeampi kuin uutena ja noin 10 cm korkeampi kun ennen korjausta (2018)
  • Kaasupullojen kiinnitysremmit on hennot => miten kestävät toistuvaa grillipullon irrotusta. Pullokotelo tosi tiukkaan mitoitettu 11 kg alumiinipulloille ja vaatii pulloilta oikean asennon. Tosin painonsäästösyistä nuo vaihtuivat 5 kg komposiitteihin koska kaasua kuluu meidän reissuilla alle 3 kg, molemmista pulloista yhteensä (2017).

Mielestämme hintalaatusuhde on edelleen erinomainen ja olemme valintaamme erittäin tyytyväisiä.

Tilanne olisi varmasti eri jos käyttötarkoituksemme olisi toinen:

  • Tarve talvikäytölle => talvivaunu talvivarustein
  • Tarve kesämökin korvikkeeksi tai enemmän perheen jäseniä => enemmän tilaa eli isompi vaunu

Itse asiassa olisi valitettavaa jos noiden asioiden takia joutuisi tekemään kompromissejä koska silloin joku nyt kohdallaan olevista asioista kärsisi. Tai ainakaan toistaiseksi ei ole osunut silmään sellaista vaunua jossa kaikki mahdolliset ominaisuudet yhdistyisi.

PARANNETTAVAA?

Jottei menisi fanaattiseksi oman merkin kehumiseksi (varsinkin kun kokemuspohja on vielä ohut…), mitä foorumeilla usein tuntuu näkevän, niin listataan ne asiat joita voisi parantaa.

Kitkavetopää pitää kovaa rutinaa minkä kuitenkin oletan olevan ominaisuus (johtuu koukun likaisuudesta 2017), ei vika. Häiritsee lähinnä mateluvauhdissa.

Ulos kaipaisi 230V virtapistettä => telttaan piste tuulettimelle, lataukselle, valolle jne. => ratkaistu adapterilla missä 230v ulosotto vaununkytkentäpisteen yhteydessä (2016)

Toisesta kaasupullosta letku grillille => ei ole rakenneltu eikä rakennella. Vaihdetaan  kaasupullot pieniin komposiittipulloihin jotka kätevämmät käsitellä (2017)

Laadullisista seikoista ainoa mikä on pistänyt silmään, on seinän/katon rajan kittauspurseet jotka voisi olla pienemmät/siistimmät. Sisäpuolen muovilistoissa oli pientä kutistumista ja ikkunat eivät olleet ihan piikkisuorat. Enemmän kuitenkin ominaisuus kun vika. Samoin lattia narisi keskikohdalta (2018)

Ilman vertailupohjaa en osaa sanoa eroaako muista mutta jääkaapin kahva tuntuu hennolta ja makuuhuoneiden väliverhoihin insinööri voisi keksiä paremmin käytettävän ratkaisun. Kaikki toimii nykyisellään nyt kun niihin on tottunut.

Mielessä on käynyt käyttää vaunu vaakalla ja punnita todellinen paino. Kantavuutta vaunussa saisi olla nykyistä enemmän koska 4 viikon reissuille kuormaa tulee jonkun verran väistämättä (2017)

Ovessa oleva roskis voisi olla toiminnallisuudeltaan parempi. Tämä kuten myös koko ulko-ovi sekä pyyhetelineen puuttuminen taitaa olla korjattu uusimmassa Hobbyssa (2017)

TRUMA MOVER XT

Mover on kohtuullisen kallis investointi (2,5 k€ asennettuna) mutta joka sentin arvoinen, ainakin meidän käytössä.

Truma Mover XT on toiminut kuin sveitsiläinen kello. Idioottivarma ja helppo käyttää. Tehot eivät ole loppuneet missään mäessä tai kynnyksen ylityksessä kesken.

Euroopassa leirintäalueet ovat erittäin ahtaat. Moverin avulla vaunun saa helposti ja juuri siihen kohtaan ja asentoon kuin haluaa. Sivuttaistasausta tarvitsee noin joka toisella alueella ja Moverilla vaunun saa ajettua kiilan päälle vaakasuoraan. Vaunun irroittamisen ja kytkemisen voi suorittaa kevyesti yksi henkilö yksinään.

Mover ehkäisee vahinkokolhaisuja sekä autoon että vaunuun. Itävallassa pääsimme vierestä näkemään kun Hollantilaisen pariskunnan Fendt lähti käsin siirtäessä käsistä ja törmäsi etukulmastaan puuhun.

Miinukset:

Ainoa varsinainen miinus on se, että Mover syö jonkun verran maavaraa. Pahimmat paikat on korkeat/terävät hidastetöyssyt mutta missään paikassa ei ole vielä onneksi kolissut. Noissa töyssyissä on muuten ihan sama onko Mover asennettu etupuolelle (niin kuin meillä / yleisimmin on) vai takapuolelle.

Joo ja tekee se laiskaksi peruuttamaan mutta väitän, että minulla on vaunu yksikin helpossakin paikassa nopeammin autosta irti ja pykälässä kuin perinteisin menetelmin kahdelta hengeltä ilman sitä.

DOMETIC FRESHJET 2200

Laite oli meillä alun alkaen rikki mutta saatiin korjattua reissun päällä 2015 Saksassa (ilman kustannuksia joten Dometicin takuu kyllä pelasi). Keväällä 2016 todettiin testissä taas vajaatehoiseksi ja maahantuoja vaihdatti mukisematta uuteen takuuna.

Lämpimissä olosuhteissa ehdoton mukavuusvaruste. Jäähdytystehoa saisi olla vielä enemmän ja sisämelu voisi olla pienempi. Ulos laite on varsin äänetön. Tunnelmavalaistuksesta ja ulkonäöstä plussat.

Lämmitystoiminto on hyvä sellaisina vuorokausina jolloin illalla nukkumaan mentäessä tarvitsee jäähdytystä mutta yön aikana tilanne kääntyy lämmityksen tarpeen puolelle.

Laitetta EI kannata huudattaa täysillä ns. 24/7 koska jossain vaiheessa kondenssivesi voi tulla laitteen kautta sisälle. Meidän laitteeseen on jo tehtaalla tehty huoltokutsun mukaiset korjaukset mikä aiemmassa laitteessamme oli vielä tekemättä. Tavoitelämpötilaa kannattaa lähestyä asteittain.

ISABELLA CAPRI COAL

Loistava ostos. Vaikka tarve on meillä ollut vähäinen, niin ei voi kuin kehua! Laadukkaasti tehty, antaa hyvin tilaa ja on helppo pystyttää. Noin 5 kerran pystytyskokemuksella nollasta siihen kuin teltta on ilman helmatikkuja pystyssä, meiltä menee aikaa 25 min.

Parastakin voisi vielä kehittää: telttaputkien pussi voisi olla tukevammasta kankaasta ja muovi/metallitikut voisi vaihtaa sellaisiin joilla tekee muuallakin jotain kuin pellolle pystytettäessä (nuo ilmeisesti vakioita kaikissa teltoissa?).

Em. kiinnityksiin täytyy keksiä joku muu ratkaisu ensi kesän reissulle koska noilla ei tee mitään 80 % paikoista kun maa on kivistä, kovaa savea jne. => ratkaisu on keksitty (2016), Peggypegin ankkurit. 

ISABELLA SHADOW

Myös loistava ostos teltan kaveriksi. Oli kesän reissulla todella aktiivisessa käytössä. Ei maksa paljoa ja on todella helppo ja nopea käyttää. 5 minuuttia ja katos on pystyssä.

Pussi voisi olla tässäkin vähän paksumpaa kangasta ja kiinnitystikut vastaavat kuin teltassa.

Meillä katos on 360:nen. Saisi olla pidempi ja mahdollisesti 420 olisi vielä toiminut tuossa meidän vaunussa?

ISABELLA TUOLIT JA WECAMPIN PÖYDÄT

Isabellan laatu jatkuu myös tuoleissa. Ei mitään valittamista vaan päinvastoin. Soveltuvat sekä ruokapöydän jakkaroiksi että lepuuttamiseen.

WeCampin pöydistä tulee valitettavasti hieman biltemamainen fiilis. Ajatus on ollut ihan hyvä mutta toteutuksessa olisi selvästi parannettavaa.

WeCampin Lysekill roll-up pöytä valittiin a) pieneen pakattavuutensa b) riittävän kokonsa 140×80 vuoksi. Pöytä on helppo kasata ja purkaa ja se menee myös pieneen tilaan. Pöytä on riittävän tukeva ja sen saa tasattua säätöjalalla. Materiaalivahvuus saisi olla kuitenkin aavistuksen tukevampaa ja eniten ärsyttää se, että pöydän rullattavan osan muoviosat eivät meinaa pysyä paikoillaan. Asian saanee korjattua liimauksella mutta olin ostavinani valmiin tuotteet, en puolivalmistetta.

WeCampin säilytyskaapissa on myös vastaava biltemamaisuus.

WeCampia ei voi varauksetta suositella.

Harmi että Isabellalta ei löydy tuota rullattavaa pöytää. Säilytyskaappi olisi kyllä ollut.

KESKUSPÖLYNIMURI  (13.1.2018)

Vaunun perusvarusteet ovat olleet alusta alkaen kohdallaan. Neljän viikon mittaisella reissulla siivoustarve tulee eteen useampaan kertaan. Rikkalapiolla ja harjalla saa toki poistettua ison osan vaunuun tulevasta hiekasta ja murusista mutta perusteellisempi siivous edellyttää imuria. Ladattavat akkukäyttöiset imurit hylkäsimme koska ne ovat osoittautuneet varsin tehottomiksi ja itse olemme käytännössä aina leiriytyessä verkkovirran päässä.

Ensimmäiseksi kesäksi ostimme Biltemasta edullisen pölypussittoman imurin, joka oli ominaisuuksiltaan ihan riittävän hyvä mutta harmillisen lyhytikäinen. Imuri sanoi työsopimuksensa irti jo ensimmäisenä kesänä.

Kaksi seuraavaa kesää menimme laadukkaammalla pölypussittomalla imurilla, joka toimii edelleen. Imuri on tehokas ja pölypussittomuus selvä etu. Miinusta siitä, että imurin esille ottamisessa ja poislaittamisessa on oma rumbansa. Ja imuroidessa imuri on pienellä lattiapinta-alalla tiellä.

Viime kauden lopuksi hommasimme Dometicin keskuspölynimurin. Tilaus tehtiin Netraudan kautta ja laitteella oli hintaa 386 €. Kipinä tähän tuli kun olin nähnyt ja testannut vastaavan laitteen vanhempien hommaamassa uudessa Kabessa. Imurin asennus oli varsin helppo. Reikä keskiosan istuimen sivulevyyn ja imurin kiinnitys. Johdon sai keskellä olevassa pystykaapissa olleeseen töpseliin ilman mitään rei’ityksiä. Letkuille ja muille osille löytyy juuri sopiva paikka parivuoteen alta, mistä ne on helppo ottaa esille. Imurin sijainti akselin kohdalla on painopistettäkin ajatellen optimaalinen. Imuri vaikuttaa erittäin tehokkaalta ja kätevältä käyttää. Ainoa miinus, että tuossa on se pölypussi.

Dometic-p

 

28.7.2015 / MR

Jätä kommentti